Muur van herinnering – Mur de mémoire

Retour sur un reportage de la VRT d’hier soir. Bruno De Wever (le frère de) et Christophe Deborsu ont révélé un mur symbolique en mémoire des soldats belges (francophones comme néerlandophones) morts pendant la première guerre mondiale tout ça au pied de la Tour de l’Yser. Le symbole a son importance quand on sait que le lieu est souvent utilisé par une masse d’extrémistes anti-francophones, les deux organisateurs ne manquent pas d’une certaine détermination, bravo à eux.

 Vodpod videos no longer available.

sur le site de la VRT

Publicités
Muur van herinnering – Mur de mémoire

5 réflexions sur “Muur van herinnering – Mur de mémoire

 1. Nemo Xeno dit :

  Ik juich dat initiatief ook toe. Dat verdient een pluim op de hoed van de heer Frans-Jos Verdoodt, archivaris en bezieler van het ADVN, het Archief- en Documentatiecentrum van het Vlaams-Nationalisme, gevestigd in Antwerpen en die tevens bezieler is van een nieuwe wind doorheen de Ijzervlakte én de Ijzertoren én dat voor mij echt nog steeds een monument is van ‘Nooit meer oorlog’ én ook van échte Godsvrede. In deze tijd is een bezinning over deze peilers van dat monument meer dan nodig.

  Het is niet de fout van de Ijzersoldaten (Nederlandstaligen en Franstaligen) noch de Frontsoldaten (die echt wél de verdediging van het Nederlands en dus van het gebruik van de moedertaal dito al haar rechten voorstonden) maar waarbij dit monument en deze vlakte dan vooral vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw – én heel zeker na de tweede wereldoorlog – door welbepaalde groepen werd geaccapareerd en die zodoende de algemene sfeer zijn gaan bepalen van deze vlakte én dat monument.

  Het wordt hoog tijd dat ook Franstaligen eens écht kennis leren maken met de échte geschiedenis achter dit monument én achter de echte vredeswens die er in feite het fundament van vormt… Immers : ooit werd de pacificatie à-la Ghandi door de Vlaamse Bewegers diep in het hart gedragen…

  Het ADVN streeft ernaar om ook de minder bekende, en zelfs de heel menselijke kanten (en soms ook echt wel grootmenselijke aspecten) van enkele Vlaamse Bewegers te gaan belichten. Het wordt de hoogste tijd dat ook het Zuiden van dit land een meer genuanceerd beeld begint te krijgen over een te vaak « verduisterde » geschiedenis. Rechtschapenheid mag ook eens gehoord worden.

  Ik juich dus ook vooral toe dat u als Waalse weblogger dit redactioneel bericht heb gepost op uw website. Goed gedaan, Belgo3 !

  We hoeven het niet over alles eens te zijn maar we respecteren elkaar én dit soort van nieuwe wind moet doorheen heel dit land gaan waaien.

 2. Deborsu… cet idiot utile, comme disait Staline, fait partie des journaleux qui croient à la ReTeBeFe que tout leur est du…

  À écouter les inepties du oualon bilingue de service dans son « Dag Vlaanderen », c’est à se demander s’il ne roule pas pour Barteke.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s