Op naar het gentse frietplein :: Rassemblons-nous place des frites à Gand

WAT?

Op dinsdag 29 maart organiseren we over heel Belgie opnieuw acties met Niet In Onze Naam Jong. In Gent dopen we de Kouter om tot Frietplein.
Om 16u30 spreken we af aan de Zuid, om dan na een korte betoging aan te komen op de Kouter. Daar zullen er optredens zijn, pintjes en frieten aan dumpingprijzen en vooral veel ambiance!

Line-up:
– Lil’Queenies
– Kajhem Orchestra
– (meer bands volgen)

WAAROM?

Vanaf januari kende ons land verschillende grote bewegingen. Wij, studentenenvertegenwoordigers, jongerenorganisaties, enz. Blijven oproepen tot mobilisatie in het kader van de huidige politieke crisis. De jeugd komt in grote getale op om duidelijk te maken dat ze het beu zijn en dat deze situatie lang genoeg geduurd heeft.

Het platform « Niet in onze naam jong » verzet zich tegen de splitsing van België. Deze splitsing zal niks goed bijdragen aan de situatie van de jeugd en zal integendeel onze rechten en sociale verworvenheden doen achteruitgaan. Wij komen dus op voor de eenheid van België en voor een bepaalde visie op ons land.

Wij willen ingaan tegen de logica die de ene gemeenschap tegen de andere wil opzetten, die België wil verdelen. Deze nefaste ideeën hebben nog niet gewonnen. Wij ondersteunen de eisen van het platform « Niet in onze naam »: een federale kieskring, een federale sociale zekerheid, en Brussel als laboratorium van multiculturaliteit. Het platform « Niet in onze naam jong » schuift eveneens de volgende eisen, gericht op de jeugd, naar voor:
– Openbare herfinanciering van het onderwijs aan 7% van het BNP om op te kunnen tornen tegen alle uitdagingen waarvoor het Belgisch onderwijs vandaag staat.
– Verplichting van het aanlederen van Frans en Nederlands in het onderwijs

OP 29 maart 2011 organiseren we een nationale actiedag om onze eisen kracht bij te zetten. Op die dag wordt België officieel wereldkampioen langste regeringsvorming (na 289 dagen werd de nieuwe regering ingezworen in Irak!). Er zullen acties plaats vinden over heel België. We zullen verzamelen op pleinen over het hele land en deze tot « Frietplein » herdopen. De actiedag komt in de aanloop van de grote mobilisatie voor de dag van de Solidariteit op 8 mei, dat georganiseerd wordt door « Niet in onze naam ».

We roepen alle organisaties en jongeren, die enthousiast zijn, op om zich aan te sluiten om de beweging zo breed mogelijk te maken. Samen kunnen we aantonen dat de Belgen nog samen kunnen en willen leven!

Publicités
Op naar het gentse frietplein :: Rassemblons-nous place des frites à Gand

2 réflexions sur “Op naar het gentse frietplein :: Rassemblons-nous place des frites à Gand

 1. EEN SPROOKJE « FRITUUR ZWELGIEKE »

  Eens heel lang geleden in een heel ver land
  was er een ecologisch dubbelcafé genoemd “ Dera en Lonie”, naar de beide waardinnen van het café.
  De Noordelijke voorkant werd geroemd om zijn goede isolatie, wegens thermisch glas,
  waar bovenop nog een zero verlies verwarmingsinstallatie ketel en ledlicht bij avond.
  Als dan in de straatfrituur de hygiënisch bereide zigeunersteak met frietjes van de toog rolde steeg de sfeer en warmte ten top. Daar was Dera zielsgelukkig mee.
  Aan de kant van Lonie , aan de zuiderkant, waren het vooral de natuurlijke geuren van in olijfolie gebakken geitekaasjes en bij warm zomerweer de heerlijke barbecue walmen die kwamen bovendrijven. Daar was het, wegens een grote veranda, in de zomer wat te warm en de winter wat kouwelijk. Maar in het tussenseizoen was het er ronduit zalig toeven. Het mooi uitzicht over de streek en het vooruitzicht op de wind- en zonne-energie maakten het voor Lonie een perfecte plaats om de stamgasten te ontvangen. Want er was wel wat over en weer geloop van de voorkant naar het zuiden en natuurlijk omgekeerd dat je kun je zo bedenken.
  Wat iedereen er ook wel wist was dat er ook een centrale kachel uit de vroegere tijd stond: zo’n wat ouderwetse kookeenheid. En eenmaal per jaar op het feest van “Zwelgieke” hun gemeenschappelijke troetelbeer werd er een feestmaal bereid “ Kwartels met aardappeltjes à la Dauphinoise”. De kostbare geur van dit oversmakelijk gerecht bleef er het hele jaar de neusslijmvliezen tarten.
  Plots kwamen bij de twee nu nog gelukkigere waardinnen twee metsers in beeld. Nklojoen had het vooral met Dera en Nklojotwo was op Lonie verliefd. Heel leuk werd het nu pas met enkele voetbalwedstrijdjes en kindervakanties voor de klanten en hun kids. Normaal was het dat wat later geredetwist werd over de temperatuur in de lokalen en de geuren en de gemeenschappelijke kosten. Het waren natuurlijk wel heel handige jongens . Ze bouwden een muur tussen de twee stukken van het dubbelcafé. Klaar was Kees pas als ook nog een betonnen sarcofaag over de centrale keuken werd geplaatst wegens ontploffingsgevaar, te oud zie je. Zo hadden ze nu twee enkel cafés met sarcofaag. Knap gedaan toch!
  En raad eens na vele jaren toen de twee cafés weg en hun geuren al lang verdampt waren bleef er de sarcofaag staan.Slimme archeologen deden er een heel verrassende vondst. Namelijk ontdekten zij er tot hun grote verwondering de sporen van moedwillig geboorde gaatjes naast de sporen van ruikende neusgaten en wel langs weerskanten van de stoere sarcofaag Het feest van Zwelgieke was langer in de neusgaten gebleven dan men dacht!

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s